3 Aralık 2013 Salı

PLAZA İNSANLARI

Çoğumuz haftada en az beş gün, hayatımızın ortalama 9 saatini satarak yaşamımızı idame ettirmek üzere para kazanmaya çalışıyoruz
Fakat Levent ve Gayrettepe hattı üzerinde öyle bir tür var ki biz onlara”plaza İnsanı” diyoruz. Levent Gayrettepe hattı üzerinde sıklıkla karşılaştığınız penguen sürüsü  yanılsamasına kapıldığımız, bu sürüler genellikle plaza insanının öğle yemeğine çıkış halleridir. Plaza İnsancıklarının  günü manyetik kartlarini turnikedeki sensörlere okutarak başlar. Gün içinde duman molalarında giriş çıkışlarında lazım olan bu manyetik okuyucuları boyunlarında taşımaları kimlik tanımlamalarını
yapmanızda yardımcı yegane unsurdur. Zaman zaman pantolon kemerlerinde taşıdıklarıda görülmüştür.

Plaza yaşamının sıradan sürülerinin ortak özellikleri vardır.

*Bir plaza insanını ticket ve türev yemek kartlarına yüklenen tutar,  hiçbir zaman öğle yemeği masraflarına yetmez.   daha Ayın ortası gelmeden Ticket Sodexo, Multinet Setcard limitleri  Bitmiş olur. 
*Sıradan Plaza insanın beslenme saatinin en önemli dilimi olan sabahları simit, çatal ve poşet çaydan oluşan menüsü  yaygın beslenme biçimidir.
* Plaza ortamınında yaşayan tek canlı türü bu insancıklar değildir, hiç sulanmadan, sevilmeden yaşanabilecekmiş gibi görünen bitkiler bu ortamda yaşayabilen diğer canlı türleridir. Bu bitkiler doğum günü evlilik yıl dönümü vs dönüşümlü zamanlarda online sitelerden buraya ulaşarak yaşam alanlarını süslerler. 
*Küçük kübik masa etrafında 4lü gruplar halinde yaşayan bu insancıkların bütün dünyası bu yoncalar etrafında gelişir.
*Mantar panolardaki hiç bakılmayan benim böyle güzel ve farklı bir yaşamım var fotoğrafları manyetik kartlar gibi türleri birbirinden ayırmamızı sağlayan ayırıcı unsurdur.
Bu özelliklerin bir ve ya bir kaçı sizde bulunuyorsa siz bu yaşamının hakkını veriyorsunuz diyemeyiz. Ortalama bir plaza insanısızdır. Şayet bu duruma üzülmeyin  imajınıza yaptığımız hafif bir makyajla en elit plaza insanı görüntüsüne ulaşabilirsiniz
Plaza yaşamında aşağıdaki maddeleri uygulamanız durumunda imajınızı ortalamanın üzerine çekmek azda olsa mümkün olabilir,
1)   Her zaman küçük  dağları siz yaratmışsınızcasına yürümeli.  Asansöre bindiğinizde kimseyle göz teması kurmadan  çok meşgul, işinden başka hiçbir şeye vakit ayıramayacak bir insan havası yaratılmalı..
2)   Yaptığınız iş fotokopi çekmek, ister bir excel dosyasından diğerine copy-paste yapmak olsun,  ne olursa olsun en zor işi yapıyor şirketin bütün sorumluluğunu taşıyormuşçasına davranmalısınız.
3)  İnsanların yüzüne donuk bir gülümseme ya da doğrudan ölü balık bakışlarıyla bakmanız sizi dışarıdan kalifiye, önemli ve ciddi gösterecek, plaza yaşamına layık bir plaza insanı olabilmenizin yegane koşuludur.ve  Asla kimseye samimi cana yakın davranmamalısınız.
4) Öğle yemeği dönüşünde elinizde taşıyacağınız bir bardak “Starbuck armalı bir kahve bardağı tarzını tamamlamanız hanenize artı puan kazandırmakla birlikte Amerikano türü sert kahveler içiyor olmanız sizi  yoğun  ve önemli işlerle uğraşan bir kişi olduğunuz imajını yaratacaktır.
5) Kişiliğinizden çok etiketinizle  topladığınız  sempatinin daha kalıcı olduğunu asla unutmayın. Bu yüzden etiketinizi oldukça kabarık tutmalısınız mezun olduğunuz üniversiteye atıfta bulunan cümlecikler plaza jargonunun olmazsa olmazıdır. Muhakkak Üniversitedeyken Klup başkanlığı yaptıınız üye bile olsanız dahi alt metinde göstermelisiniz + 10 kazandıracaktır.
6)   “Bizınıs” dünyasında ne kadar çok tanıdığınız olduğunu vurgulamak için hiçbir fırsatı kaçırmayın. Önemli bir insan olduğunuz intibasını bu sayede perçinleyebilirsiniz ve yine konuşmanın arasına ne kadar çok İngilizce kelime eklersen o derece havalısındır.
7) Trençkotunla uyumlu şık bir spor çantan olmalı. Spor salonuna gidiyor olman şirket içinde farkedilmeniz imajınıza artı puan kazandırır
8)  Cep telefonunuz çaldığında, dandik kahvenizi yudumlayarak internetten alışveriş bile yapıyor olsanız  en ciddi ses tonunuzu kullanarak “Canım, şu an çok önemli bir toplantıdayım, ben seni çıkınca aricam,” diyip kapatın. sizi arayan kişiye sonrasında dönmemek de hanenize artı olarak yazılacaktır. Ne kadar önemli işler yaptığınızı ve her şeyin kafanızdan nasıl da uçup gittiğini vurgulamak için elinize geçen bu fırsatı muhakkak değerlendirin.
Tüm bunları başarıyla uyguladığınızda  plazaya yaraşır bir çalışan olduğunuzu ve “title”ınızın hakkını verdiğinizi söylemek mümkün olacaktır. Bir plaza içinde kendiniz mi, yoksa plazadaki diğer herkese benzeyen bambaşka biri gibi mi davranmayı tercih edeceğiniz ise size kalmış.
Uzun vade de  bu yaşam türünün belli semptompları vardır. Bu semptomlar; ağlamayı unutmak, gülmeyi unutmak, aşık olmayı unutmak,  herşeyden ötesi insan olmayı unutmak bir gün o plastik ruhlu bitkiler gibi olmaktır 
 Bu durumdan rahatsız olan türler organizasyon türü işlerde biraz daha özgür yaşam alanları oluşturabilirler. 
Ancak Madem bu kervandasınız bunun hakkını vermeli ya da bir istifanızı verip aldığınız cup cake kurslarını Kurabiye butik olarak pazarlayabilir ve ya Canon fotograf makinenizle düğün dernek doğum günü fotografçılığı yapabilirsiniz.


4 yorum:

  1. çok harika bir yazı emin olun biz de her gün levent'te o metro durağının oralarda penguenleri görüyoruz. bu nasıl bir dünya. kahrolsun kapıtalizm.

    YanıtlaSil
  2. O insanlardan biriyim ve yazına bayıldım :)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten eğlenceli bir yazı olmuş, ben bir plaza insanı olamadım hiç :)

    YanıtlaSil
  4. Plaza insanı olmakda şöyle böyle birşey zaten... :)

    YanıtlaSil