20 Ocak 2014 Pazartesi

“Dialogue in the Dark” Karanlıkta Diyalog

Sosyal girişim projesi “Dialogue in the Dark”, İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonu’nda
18 Ocak Cumartesi günü eşsiz bir empati deneyimi yaşadım esasında,  katıldığımda neyle karşılaşacağımı pek bilmiyordum.
11:30 başlayacak olan program için, yarım saat öncesinden Gayrettepe Metro istasyonunda bulunduk, çünkü bu deneyim öncesi her türlü parlak,ışık yansıtan eşyaları size verilen kilitli kutulara bıkıyormuşsunuz.
11:30 olduğunda  ana girişte 7 kişilik bir ekip olan bize, içeride kullanacağımız sopaları verdiler. Elimizde görme engellilerin kullandığı sopalarla yaklaşık birbuçuk saatlik bir parkurda ilerledik.
İçerde neler oluyor?
Parkur zifiri karanlık görmeden. Duyarak, dokunarak, koklayarak ve  hisssederek keşfe çıkıyorsunuz. Önce görmediğiniz için endişe ve korkularınız başlarken bir süre sonra, burnunuz, kulağınız ve elleriniz gözlerinizin yerine geçmeye başlıyor. Meğerse ben, tek duyu organım gözümmüşçesine,  farkındaymışsınız bir çok şeyin.
Bu deneyim esnasında, göremeseniz bile hissediyorsunuz nerelerden geçtiğinizi. Parkta, sokakta, pazarda, tramvayda, vapurda, bir evin oturma odasında, bir kafedesiniz. Çöp kutusu, bankamatik, meyve sebze tezgâhı, çitler, çiçekler, köprüler, yollar, bisiklet, araba, duvar, basamak, çay bardağı, televizyon, kalem, kâğıt...
Ekibin başında görme engelli bir rehberiniz Abidin Bey mevcuttu ,  İstiklal caddesinde tramvaya hemen sonrasında vapura ya da bir caddeden karşıdan karşıya karanlıkta geçmenin tecrübesini yaşattı. Ayrıca Etkinliğin ana sponsoru TTNET içeride ,sesli betimleme sistemi kullanılarak görme engellilere uygun ev sinema odası,hazırlamış.
Çoğu zaman ekipteki arkadaşlarınıza temas ediyorsunuz ve oradakilerle aranızda bir bağ oluşuyor, ta ki çıkışa gidip aydınlıkta yol alıncaya kadar...gözlerindeki ışık kaybolsa da yüreğindeki ışığı kaybetmemiş görme engelli rehberlerimize ayrıca teşekkür etmek gerek.
Proje Nasıl Başladı?
Projenin Almanyada ki,  kurucusu Andreas Heinecke, radyo istasyonunda çalışırken, karşılaştığı  görme engelli meslektaşının,   görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını farkeder. Andreas, görme engelli genç meslektaşını iyi bir radyocu olması üzere eğitirken, kendisi de onun tarafından hayata dair eğitilir. Bu deneyimin olağanüstü değerinin farkına varır. Andreas, 1995’te ilk sosyal girişimini başlatmaya ve bu deneyimi diğer insanlarla paylaşmaya karar verir.
Bugüne kadar 6 binden fazla engelliye istihdam yaratan proje kapsamında İstanbul’da ise 30 kadar görme engelli çalışıyor. Etkinlik sonrası bizi Projenin Başrol oyuncusu Hakan Elbir Karşıladı kendisiyle yaptığım kısa sohbet sonucu projeyle ilgili şunları anlattı: ” Tamamen karanlık olarak yaratılan ve hayatın farklı kesitlerinin deneyimlendiği bu ortamda, Dialogue in the Dark İstanbul olarak bizim ana hedefimiz ise kalıcı olarak, Diyalog Müzesi’ni açmak.  Empati, ayrımcılık ve duyuların keşfi gibi konularda küçük yaştan itibaren farkındalık yaratabilmek ve tıpkı Almanya’da olduğu gibi Eğitim müfredatına dahil olabilmek.” Hakan Elbir Bu projenen uzun soluklu olmasını diliyor bu deneyim sonrası bizde kendisiyle hemfikir olduk ve aynı temmin içerisindeyiz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu deneyimi yaşamış olan ve projeyi Türkiyede hayata geçirmeyi başaran Hakan  Elbir Ayrıca  Sözlerine şunlarıda ekliyor. “ görme duyusuna sahip bizlerin tek bir duyu organı olan gözüyle deneyimlediği bi dünya yaşarken görme engelli insanları 4 duyu organı ve farkına vardığı birçay şeyin varlığımevcut Ayrıca projede çocukları da düşündük. Televizyon, video ve internet tüm dünyayı çocuğun odasına getiriyor fakat bu, sadece tek bir perspektiften gözlemlenebilen bir dünya. İnsanın algılama becerisinin müthiş potansiyeli giderek ihmal ediliyor ve tamamen yitirilme tehlikesiyle karşı karşıya.” Ben projeden de yaşadığım bu deneyimden de inanılmaz keyif aldım ve burda bu yazıyı yazmak için sabırsızlandım eğer bu yazıyla daha fazla kişiye ulaşıp bu projenin daha uzun soluklu ülkemizde kalmasına bir katkım olabilirse ne mutlu...Hafta içi tekrar bu deneyime yaşamak için katılacağım.
Eğer sizde ,Karanlıkta Diyalog deneyimini yaşamak istiyorsanız biletlerine biletix.com üzerinden ulaşmanız mümkün.Giriş Fiyatı 25 İndirimli 17 TL bu ay sonuna kadar devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder