9 Ocak 2014 Perşembe

Klasik Konser JOSHUA BELL/Academy of St Martin in the Fields

İş Sanat “yıl boyu sanat, yıl boyu festival”
İş Sanat Etiknlikleri İş Kuleleri'nde bulunan ve 2000 yılından bu yana konuk ettiği dünyaca ünlü sanatçı ve toplulukları ağırlayan İş Sanat, İstanbullular için bulunmaz bir nimet...
Her sene Ekim ayında yayınladığı etkinlik takvimiyle, Dünyüca ünlü seçkin sanatçıları ağırlayan İş Sanat bu senede ajandamı renklendirdi.
8 Ocak akşamı Leventteki İş Sanatta Dinlediğim konser  2014 yılımın ilk konseri oldu. JOSHUA BELL Academy of St Martin in the Fields  orkestrasını kemanıyla yönettiği  ve Sir Neville Marinner'den sonra BELLin orkestranın ilk başına gelen kişi olması beni meraklandırdı.
JOSHUA BELL  Nefes kesen virtüözitesiyle, ruhumu dinlendirmesinin yanı sıra kulaklarımın pasını sildi.
Konserin ilk bölümünde bir rönesans/barok dönem dansı olan Chaconne ile başladı. Barok dönemde zaman zaman bestecilerin süit bölümü olarak düşündükleri bu dans. Bu konserde de bach'ın 1004 eser sayılı üç bölümden oluşan bir chaconne olarak yerini aldı. Chaconne re minör-re majör-re minör  olarak üç bölüme ayrılan bu  keman partitasında, İlk bölmede serbest melodik, ritmik ve armonik değişimler temanın  özünü yasıttan türdendi. İkinci bölmede möjerle geçiş ve devamlı yükseliş tam anlamıyla bir tim zenginliğiydi.Bu bölüm,tekrar minör tona dönüşen üçüncü bölümle daha sakin ve ana temanın tekrarıyla sona erdi.25 dakika süren bu  İlk bölüm,  muhteşem adeta büyüleyiciydi.
Yaylılar ve Basso continuo için Konçerto No. 2, BWV 1042, Mi Majör
İkinci bölümde Mi Majör tonda  Sebastian Bach (BWV 1042), 4/4 ölçüde neşeli allegro tempodadır.Birinci bölümü sonat formundadır orkestaranın JOSHUA BELL ile birlikte sunduğu canlı bir tema ile başlar. İkinci bölümü ki beni en çok etkileyen bölümdür. ¾ lük bir tempoda Do-diyez Minör tonda , bas partisinin değişik şekillerinde ağıt havasındaki bir ezgiyle süslenir üçüncü bölümü Mi-Majör tonda neşeli (allegro assai) hatta dahada neşeli(rondo) biçimindedir.   Bu bölüm 18 dakika sürdü ve ardından ara verildi. Ben efsunlanmışcasına yerimden kalkamadım.
L. v. Beethoven Senfoni No. 3, Op. 55, Mi bemol Majör ''Eroica'' eser yer verildi.
Eroica, devrimci kahramanlık üzerine bir eserdir. Beethovenın Napoleon Bonaparte'a ithaf etmeyi düşünerek bestelemeye başladıgı 3.senfoni olarak da bilinen Eroica, Napoleon ihtilalden sonra kendini tekrar imparator ilan edince Beethoven yaşadığı hayal kırıklığı ile, ithafının bulundugu ilk sayfayı yırtıp atmış ve "Büyük bir adamın anısına bestelenmiştir" diye değiştirmiştir. Daha sonra belirli bir para karşılığında Prens Lobkowitz’e ithat edilmiştir. Halk karşısında 1805 tarihinde çalındığında tutucu Viyenalılar bu eseri beğenmediler.

Eroica, da  birinci parlak ve canlı(allegro con brio) tempodadır.Gerilim ve dinanizmin çok iyi değerlendirildiği bu bölüm kahraman bir kişiliği yansıtır. İkinci bölüm Do-Minör tonda oldukça ağır(ADAGİO ASSAİ) tempoda başlar ağır bir matem marşıdır.Bu bölüm ünlü besteci Mendelssohn'un cenaze töreninde de icra edilmiştir.  İkinci tema sakinleştiricidir. Ardından bunu yine hüzünlü bir tema izler.Ana temanın tekrar duyulmasıyla, bölüm hüzünlü ve hafif sesle sona erer. 6 dakika süren 3.Bölüm ¾ lük ölçüde canlı ve çabuk(allegro vivace) tempoda devam eder.4.Bölüme bir özet denebilir. Eser malum Napolyon'a bestelemiş olduğundan, bitişinde de bir zafer havası yok denilemez. Eroica 50 dakika süren bir senfonidir.Klasik müzik tarihinin en uzun senfonilerindendir. JOSHUA BELL konserin aradan sonraki bölümünü orkeskrayı yöneterek oturarak icra etti. JOSHUA BELL in performansı karşısında ben ve bütün salon büyülendi. İnanılmaz güzel bir enerjiydi.
Konser Salonundan biraz bahsedersem şık ve başarılı bir konser salonu ve aynı zamanda akustiği de muhteşem!! Ancak seyirci kısmında neredeyse hiç eğim olmaması  sahnenin tamamını görmenizi kısıtlıyor. Aya İrini Konser Salonundan sonra akustiği açısından benim için ikinci favori mekan denilebilir.
Geçtiğimiz senede,  yeni yil konseri kapsamindaki Strauss gecesi ile güzel bir  gece gecirmemizi saglamiştı.
Ulaşımı rahat araçla geldiğinizde otopark sorununuz olmuyor. Ancak kapalı otoparkı biraz dar ve biçimsiz Park valeye teslim etmediğime çıkarken biraz pişman oldum. Çünkü konser kalabalığı sonrası inanılmaz bir trafik oluşmuştu. Eğer iş çıkışı benim gibi biraz erken giderseniz Cihat Aralın Retrospektif sergisini gezebilirsiniz. Sergi 2 Şubat tarihine kadar devam edecek. (Sergi, pazar ve pazartesi günleri hariç, her gün 10.00-19.00 saatleri arasında izlenebilir.) Ya da  civardaki İş Kulelerinde hem alışveriş yapıp hemde keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Olağanüstü bir oda topluluğunu dünyanın en önemli solistlerinden biriyle buluşturan  İş Sanat’a  yaşattığı bu gece için Teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder