26 Mart 2014 Çarşamba

Eskişehir Parkları

Eskişehir müzelerinden bahsedipte şehrin insanlarının yaşam alanı olan parklarından bahsetmezsem olmaz işte Eskişehir parkları karşınızda...
Şehrin önemli parklarından biri olan Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, gölet, Masal şatosu, bilim merkezi, uzay evi, amfi tiyatro, oyun grupları, gezi alanlarıyla çocuklu aileler için ideal bir yaşam alanı, sadece çocuklar için mi hayır Eskişehir halkı içinde çeşitli alanların yaratıldığı bir park.
Sazova Parkı’nı turistik bir park haline getiren yapılar ise Masal Şatosu ve Korsan Gemisi. Masal Şatosu İlk bakışta Disneyland’ın şatosunu  anımsatsada yapı Türkiye’nin ünlü eserlerinden birçok önemli kule ve minarenin mimarisinden esinti taşıyor.

İçerisinde kafeteryası, hediyelik dükkanları ve masal kahramanları bulunan şato 3 Mart tarihi itibariyle hizmete açılmış. Yakın zamanda hizmete açıldığı için içerisinde küçük çaplı bir izdaham yaşanıyordu. Yüksek merdivenli Kuleye çocuklarının pusetleriyle çıkan aileler ve meraklı yaşlı dede ve nineler Kuleyi tırmanmaktan hiç hoşnut değildi ki ben bile o izdihamda  daracık merdivenleri inip çıkarken  zorlandım.
Parkta çocukların ilgi gösterdiği bir diğer bölüm ise Korsan gemisinin icini dilerseniz gezebilirsiniz.Geminin bilet fiyatları ise, yetişkinler  1 TL, çocuklar ise 50 Kuruş  Ayrıca Sazaova Parkı’nda Sabancı sponsorluğunda yapılan Uzay Evinde Nasa bağlantılı görüntüler izleyebiliyor deneyler yapabiliyorsunuz.
Kent Park
Eskişehir’ diğer bir park alanı  Kentpark Sazova ile kıyaslarsak sakin ve yürüyüş yapmak için ideal bir park. Parkın bu kadar popüler bir nokta olmasının sebebi ise Türkiye’deki ilk yapay plajın buraya yapılmış olması
Yapay plaj dışında Kentpark’ta iki adet açık yüzme havuzu, bir adet kapalı yarı olimpik yüzme havuzu, çocuklar için oyun grupları, ve bir şeyler atıştırabileceğiniz kafe ve restoranlar ve tartar yüzeyden oluşan yürüyüş alanları da bulunuyor.
Parklardan bahsedip Eskişehirin simgesi Porsuk Çayından bahsetmemek olmaz. Porsuk Çayı şehri boylu boyunca ikiye bölüyor. Üzerinde Eskişehir'in plakasının 26 olmasından dolayı, 26 köprü bulunuyor. Bu köprüler Amsterdam kanallarındaki köprülerden esintiler taşırken, Porsuk çayı ise Venedik kanallarını aratmıyor. Porsuk Çayı etrafında, onlarca kafe, fast food restoranı ve eğlence mekanı bulunuyor. Şehirdeki yoğun öğrenci nüfusunun en çok hissedildiği yer olan bu Çay üzerinde Esbot adı verilen ufak botlar ile de tur atabilirsiniz. Bot turlarında bilet kişi başı 1.5 TL.

Eskişehirde neler yiyebilirseniz 
Eskişehir’in en ünlü yemekleri arasında Çibörek ve Balaban Köfte bulunuyor. Balaban Köfte, minik minik kesilen pide parçalarının et suyu ile hazırlanıp, üzerine yoğurt ,sos ve tereyağın eklenmesinin ardından ızgarada pişirilen balaban köftelerin de tabağa eklenmesi ile servis edilen bir yemek. 
Çibörek ise adını Kıpçak lehçesinde “lezzetli” anlamına gelen “Çi”den alıyor Rehberimiz Çiğbörek değil  Çibörek diye düzeltmesiyle yanlış bir bilgiyide düzeltmiş oldum. Çibörek Eskişehir’e ilk yerleşen Tatar ve Kırım kültürünün eseri Yarım ay şeklinde açılan yufkaya eklenen kıyma, soğan ve baharat karışımının yağda kızartılması ile yapılıyor 
Eskişehir’in Anadoludaki Avrupalı şehrimiz gönül isterki  Anadolunun diğer şehirleride benzer gelişmişlik seviyesinde olsun.
Anadolunun bu güzel şehri gezilmeye değer...
Sevgiler
 

3 yorum:

  1. Eskişehir'e olan ilgim daha da arttı canım mutlaka gideceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'ya çokta uzak sayılmaz:) Günübirlik bile gidilebilir öpüyorum canım

      Sil
  2. Kız ne çok yer gezmişin kısacık sürede :)
    Benim de görmek istediğim şehirlerden burası,
    öpüyorum :)

    YanıtlaSil