31 Mart 2014 Pazartesi

Son Zamanlarda İzlediğim Filmler



Herkese Merhaba!

Son zamanlarda izlediğim bütün filmlerin gelen bir değerlendirmesini yapmak üzere bu yazıyı hazırladım.Her filmi izlememin farklı bir hikayesi olsada hepsinin ortak noktası ajandamdaki notlarımla derlediğim filmler olması...

İlk olarak bahsedeceğim İf 13. Flim festivalinde izlediğim Consuming Spirits (2012) Ruhları Tüketmek filmi Bu flimin yapımının 10 yıldan uzun sürmüş olması başlangıçta çok ilginç gelen bir unsur oldu. Flim animasyon teknikleriyle yapılanmış  modern ve postmodern öğeleri içeren farklı bir tür  olsada sadece animasyon filimi olarak değerlendirsek kesinlikle yanlış olur diye düşünüyorum.  Aynı gazetede çalışan insanların, iç dünyalarına geçmişlerine ve duygularına inerek, tekdüze yaşantılarına derin bir bakış açısıyla bakan bu film,  farklı insanların hayatlarını ilmek ilmek birbirine bağlamasıyla konusunu tek düzelikten kurtarmış. Zorlama bir farklılaşmayla türleri arasından  sıyrılan bu film bana gereğinden fazla uzun geldi. Bu yüzden film ile ilgili olumlu bir değerlendirmede bulunamayacağım
Uzun Boylu Adam Mutlu Mu?: Noam Chomsky ile Canlandırma Bir Sohbet yine İf 13. Flim festivalinde izlediğim  diger bir film, Chomsky'nin çocukluğundan tutun eğitimine, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında bir Yahudi olarak yaşadıklarına atıflarda bulunan bu film, beyazperdeden öte karşılıklı sohbetti.   Chomsky'nin hayat hikayesi, bakış açısını aktarıldığı, ilgi çekici bir röportaj olan bu eser, Gondry  üstün yönetmenlik becerileri sayesinde ansiklopedik bir sinema eseri haline dönüşmüş.
Mavi Dalga İf de izlediğim bir filmdi. Ben çok sıkıcı  anlamsız buldum. Geçtiğimiz ayda Milliyet Sanat’ta da geçen  yönetmenlerinin röportajlarına rastladım 5 yılda tamamlanmış senaryo büyük bir emek var bu yüzden saygısızlık yapmayada çekiniyorum çünkü  iyi birşeyler yapılmaya çalışılmış ama olmamış. Çok nadir, yarıda bırakıp çıkarım bir filmi bu filmde öyle oldu film oldu tahammül sınırımı çok zorladı.  Balıkesir  güzel arka fonu dışında filimi dolduran pek bir unsur bulamadım.
Sınırsızlar Kulübü Uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı rodeocu Ron Woodroof’ın el altından AIDS ilaçları satmaya başlamasından esinlenen film, Woodruff’ı oynayan Matthew McConaughey ve ortağı travesti fahişeye hayat veren Jared Leto’ya Oscar kazandırdı.Film başarılı sıfatını hakkıyla taşıyor.
12 Yıllık Esaret  Zor izlenen, izlendiğinde insana derinlik kazandıran.  Gerçek olaylardan uyarlanmış ama iyi bir kölelik filmi. En iyi film Oscar’ını da kazandı. Fazla söze gerek yok. İzleyiniz derim.
300: Bir İmparatorluğun Yükselişi 2006 tarihli filmi 300 Spartalı çizgiromanından uyarlanan bu film, ilk filme paralel ilerliyor. Yunan ordusunca ailesi katledilen Artemisia intikam almak için savaşıyor.  Filimin tek güzel tarafı görsel şöleni Başarılı bir görüntü yönetmeninin elinden çıkan sahneler  ve kameraya alındığı IMAX formatı flimi başarılı kılıyor.Görselliği alırsak film bomboş...

Aşk, orjinal adıyla “Her” yakın gelcekten  retro ögelerle süslenmiş zamansız bir film. Mektup yazarak geçimini sağlayan Theodore, bir gün bir işletim sistemi reklamı görür ve satın aldığı işletim sistemi sayesinde yapay zeka Samantha ile tanışır. Sonra olaylar gelişir. Evrensel olan aşk bu kadar  güzel ve zamansız anlatılamazdı.
Blue Jasmine Renkli, eğlenceli  filmi dediğimde aklıma gelen ilk isim  Woody Allendır.  Gerek mekan seçimi gerekse eğlence ögelerinin ustaca dizilimiyle başarılı bulurum kendisini fakat bu sefer Blue Jasmine’de  konu klişelikten öteye geçememiş bir kurguydu benim için tam bi hayal kırıklığıydı. Çok kısa değinirsem konusuna, zengin eşi her şeyini kaybedip hapse girince Jasmine, bunalıma girer. Üvey kardeşinin yanına yerleşir ve hayata sıfırdan başlamaya çabalar. E-set-ra E-sat-ra:) Filmi izlenir kılan şey Cate Blanchett’in olağanüstü performansı.Woody Allen hayatta dair verdiği mesajlar yinede bunların hepsi tek başına flimi kurtarmaya yetmiyor. 
Son olarak 2014 Sırbistan Oscar adayı, Srdan Golubovic filmi Kesişen Hayatlar kapatıyorum kesinlikle etkileyici bir dram flimi çok fazla birşey söylemiyor ve  izleyin diyorum. Ruha kalbe dokunan insan olmayı hatırlatan anlam dolu bir film

P.S.Bu yazılar çok önceden yazıllıp derlenip toparlandı. Zamanlayıcıda planlanıp  yolladı. Esasında pek keyifsizim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder