28 Mayıs 2014 Çarşamba

Milet Antik Kenti / Milletos Gezi #3#

Bundan tam 2 bin 600 yil önce, akılcı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı Antik Kent Millet ..
Milet Antik Kent
Günümüzden 2000 yıl önce  Söke ovası tamamen bir deniz,  Bafa gölü de bir koy şeklindeymiş ve bu deniz kenarlarında antik çağın en güzel kentlerinden Milet, Priene ve Didim yer alıyormuş.  Zamanla Büyük Menderes Irmağı ( Maiandros )  taşıdığı alüvyonlar ile; ilk önce Priene önündeki denizi daha sonrada Milet ve Lade Adası'nı da içine alan tüm bölgeyi doldurmuş.
Günümüzde denizden baya içeride kalan bu kent, düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı uygarlığın doğduğu topraklardır.

Milletos Tiyatro
Millet Kent alanına ilk girdiğinizde görkemli tiyatro sizi karşılıyor. Yarımay şeklindeki bu Anfi tiyatro Millet kentine ait günümüze ulaşan en görkemli yapılardan biridir.
Nymphaion
Tiyatronun biraz ilerisinde  Miletos’tan günümüze ulaşan en eski yapılardan biri olan Senato binası ve  karşısında kente su dağıtımını sağlayan Nymphaion vardır. (Nymphaion: Heykellerle bezenmiş üç katlı halk havuzu ve çeşmesidir. ) Nymphion, üç nişin üzerinde konumlanmıştır.Ayrıca yapıya ait arkadan ulaşan su kemerinin beslediği iki su deposu bulunmaktadır.Bu depolarda biriken su hem kanallarla kentin çeşitli yerlerine dağıtılmış hem de Nymphaionun önündeki büyük havuzda toplanmıştır.
Faustina'daki Miandros Heykeli
Miletos’taki en iyi korunmuş yapılardan biri de Faustina Hamamlarıdır. Roma Kral'nın karısı Faustina tarafından yapılan bu hamamlar çeşitli derecelerde ısıtılmış bir dizi odadan oluşur. Mekan soğuk su ile dolu basit bir havuzu içerir. Havuzun bir kenarında, bir dirseğine dayanarak uzanmış bir nehir tanrısı, Maiandros heykeli, öbür kenarında da mermer bir aslan heykeli vardır. Aslan figürünün orjinali MÖ 5-6yy, Louvre Müzesinde sergilenmekte,  fotografta gördüğünüz aslına sadık kalınarak yapılan bir kopyasıdır.
Aslan Figürü
Denizcilik alanında başarılı olan bu kentte insanı büyüleyen denizden çıkarılmış mermerler 

Deniz mermeri

Miletos'ta bulunan birçok eser yurtdışına (özellikle Paris Louvre Müzesi'ne) götürülmüş.
Milet ‘in mitolojik hikayesine değinecek olursam. Apollon ile Girit Krali Minos'un kızı Akakallis'in üç çocuğundan biri olan "Miletos" dağa bırakılır ve  Miletos kurtlar bakar. Daha sonra çobanların büyüttüğü Miletos, Anadolu'ya gelerek Menderes nehrinin kızı"Kyane" ile evlenerek "Miletos" şehrini kurar. Hikaye ile bilgim bu kadar ile sınırlı düşüncenin ve felsefenin temellerinin atıldığı uygarlığın doğduğu bu toprakları ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder