4 Haziran 2014 Çarşamba

Didim'in Saklı Hazinesi

Güney Ege yolculuğumuzun son yazısına geldik. İşte Karşınızda Ege'nin Saklı Hazinelerinden biri olan Apollon Tapınağı...4 günlük gezideki son durağımız Apollon tapınağıydı.
Antik Çağlarda, insanların inaçlarını çoğunu kehanetler mistik hikayeler oluştururdu. Kulaktan kulağa yayılan mitoslar bu sayede o zamanlardan günümüze bizlere ulaştılar. Modern insanlar için efsaneden öteye gidemesede, kehanet ve bilicilik Antik Çağın insanlarının tuttunduğu temel değerlerden biriydi.
Apollon Tapınağı, kehanetlerin çıkış noktası ve antik çağdan bize kalan Kutsal hazinelerden biri. Bu yapı ilk girdiğiniz andan itibaren Devasa sutunları görkemli yapısıyla büyüsü altına alıyor.  Mistik bir mekanda olduğunuzu bilmesenizde hissettiriyor.
Antik Çağın insanları,  kehanette bulunma gücünün  insanlara Zeus ve Leto'nun oğlu  Apollon tarafından verildiğine inanırlarmış ve Efsanelere  göre; Tanrı Apollon bir gün, Didim yöresinde çobanlık yapan Brankhos'a rastlar ve Ona biliciligin (kehanetin) sırlarını öğretir Çobanda , Apollon adına ilk tapınağı kurar. Adını efsanelerden alan Apollon Tapınağı’nın diğer bir adı “Didyma"  "IKIZ KARDES" anlamına gelir. Bu tapınağa Didyma denmesinin nedeni ise Apollon’un , Tanrıça Artemis'in ikiz kardeşi olmasıdır. Milet-Apollon Tapınağı arasındaki  "KUTSAL YOL" sonunda, dünyanın yedinci harikası kabul edilen "Artemis Tapınağı bulunur. Biz bu gezimizde Apollon ile yetindik.
MEDUSA
Türkiye’yi tanıtan karpostallardan mutlaka hatırlarsınız, çatlamış insan suratı figürünü işte bu ünlü yüz biliciliğin sembolü Medusa’nın ta kendisidir.Tapınağa ilk girişte tüm İhtişamıyla Medusa sizi karşılar. Yunan Mitolojisine göre, gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, dişi canavar Medusa çok güzel bir kadınmış ve bütün kadınlar Medusa'yı kıskanırmış. Bu güzel Medusa kendisine Tanrılara adamış ve iki kız kardeşi ile birlikte baş Tanrı Zeus'un en sevdiği kızı zeka Tanrıçası Athena'ya ait bir tapınakta yaşamaya başlamış. Medusanın cazibesine dayanamayan, Poseidon (denizlerin büyük tanrısı) bir gün gizlice  sevgilisi Athena'nın tapınağında, güzeller güzeli Medusa'ya zorla sahip olmuş. Bu olayı öğrenen Athena, güçlü Poseidon'un bu yaptığı karşısında kendisini aşağılanmış hissetmiş. Öyle hiddetlenmiş ki Medusa'yı kız kardeşlerini birer ifrite çevirmiş. Medusa’nın o güzelim saçlarının her bir teli bir yılana dönüşmüş. Bununla da yatışmayan Athena'nın siniri bu çirkin halinede bile hala Medusa'ya bakmaya çalışan herkesin bakışlarını taşa çevirmesini sağlamış. Athena bu cezayla da yetinmemiş ve Medusa'nın kafasını kesmeye karar vermiş.Perseus üvey kız kardeşi Athena’nın bu isteğini hemen yerine getirerek ışıltılar saçıp insanların gözlerini kamaştıran keskin kılıcını savurduğu gibi zavallı Medusa'nın yılan saçlı kafasını bedeninden ayırıvermiş. Athena'nın bilmediği bir şey varmış. Güzel Medusa, Poseidon'un kendisine zorla sahip olduğu gece denizlerin kudretli Tanrısından hamile kalmış. Perseus'un gözleri kamaştıran kılıcı Medusa'nın kafasını bedeninden ayırdığı anda Poseidon'un Medusa'nın rahmine bıraktığı çocukları Pegasus ve Chrsyar, Medusa'nın cansız bedeninden dışarı çıkıvermişler.
Medusanın mitolojik hikayesi bu şekildeyken Biz görkemli Apollon tapınağına doğru yolculuğa çıkalım.Bu Tapınak 3 ana kısımdan oluşuyor. İlk girişte 22 metre uzunlugundaki görkemli sutunlar sizi karşılıyor.
Ardından hemen Tapınağın Yüksek merdivenlerini aştıktan sonra  başlayan ve iç kısımdaki üstü  kapalı ama yanları açık kısıma geçiyorsunuz.
 Ana kapinin iki yanından, 2 uzun Tünelle 3. kısıma cikilıyor
Bu kısım üstü açık bir avlu gibi, zemin toprak..
Burada bilicilik güçleriyle kehanette bulunan Milletos ileri gelenleri bu avluda toplanırmış. Halk dışarıda toplanıp burdan onları dinlermiş. Ve böylece halka yaptırılmak istenen herşey kehanet olduğu ileri sürülerek yaptırılırmış. Apollon Tapınağının sonuna geldik. Apollon Tapınağı gercekten gezilmesi ggörülmesesi gereken büyüleyici güzellikte bir yerdir. Bukutsal toprakalra yolunuz düşerse gezmeden  gelmeyin.
Sevgiler.

1 yorum:

  1. memleketteki en etkileyici tarihi yapılardan biri; hatta belki bir numarası.. istanbul'un pek çok yerinde buradan getirilen parçalar var; duymuşsundur(çemberlitaş, yerebatan sarnıcındaki medusa vs)

    YanıtlaSil