13 Nisan 2014 Pazar

Bir Kitap Milan Kundera/ Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği

 

#milankundera
Herkese Merhaba, 
Geçtiğimiz haftalarda okumaya başlayıp, bir türlü konstre olupta devam ettiremediğim Milan Kundera'nın eseri, Varolmanın Dayanılmaz Hafifliğini, cuma aksamı bitti.


Milanın eserlerini okuyup anlamak için ruh yapısının ve derinlik düzeyinin yerinde olması gerekliliğini düşünüyorum. Kitabın  üzerimde yarattığı hisler tanımlamak istemeyeceğim kadar derin. 

Yinede  birşeyler söyleyeceksem karakterlerin üzerinden şekillenen kitabın karakterlerinden kısa bir özet yapabilirim.
İnsanın varolabilmesi için tüm bağlardan kurtulup hafiflemesi gerektiğine inanan, hatta bu uğurda oğlundan bile uzaklaşabilen baba, annesinin üstündeki yoğun etkisinden kaçarak kurtulan ama bu sefer de Bir baskasına derin bir bağlılık geliştiren Tereza,ihaneti yaşam biçimi haline getiren ressam Sabina, Sabina'ya hayranlığı yüzünden kendini tehlikeli bir yolculuğa atan, karısı ve kızı tarafından ezilen akademisyen Franz.
Karakterlerin gelişimi ve olay örgüsünün aşama aşama anlatıldığı bu kıymetli eser hakkında çok fazla paylaşımda bulunmadan 

Kitaptan altını çizdiğim yerlerden bir kaç seçki 
"Üniversite mezunu ile kendi kendini yetiştirmiş kişi arasındaki fark, bilgi düzeyinden çok dirim gücü ve kendine güven düzeyinin yüksekliğinde ortaya çıkar."
"Gözü "daha yükseklerde bir yerde" olan herkes günün birinde gözünün kararabileceğini hesaba katmalıdır."
"Seçmediğimiz bir şeye kendi erdemimiz ya da başarısızlığımız gözüyle bakamayız.
" Sevgi insanın gücünden vazgeçmesi demektir"
"Mutluluk yinelenmeye duyulan özlemdir."
"Yaşadığı yeri terketme arzusundaki insan mutsuz bir insandır."
"Tanrı onları ortadan ikiye ayırıncaya kadar bütün insanlar hermafroditti, o zamandan beri bu yarılar birbirini arayarak dünyanın dört bir bucağında gezinip durdular. Aşk kaybettiğimiz yarıyı özleyişimizdir işte." (sf.246)
"Çok sayıda kadının peşinde koşan erkekleri iki kategoriye ayırabiliriz. Bazıları bütün kadınlarda kendi öznel ve değişmez kadın düşlerinin gerçekleşmesini beklerler. Ötekiler ise nesnel kadın dünyasının sonsuz çeşitliliğini ele geçirme isteğiyle davranırlar."( sf. 205)
Kundera "anlatılamaz" olduğunu düşündüğüm duyguları ve "nedenini daha önce hiç düşünmediğim" gelişigüzel davranışları da apaçık tespitlerle sunduğu bu kitabıyla başucu kitabı kategorisinde.
P.S: İdefix Bahara muhteşem bir selam vermiş. Nisan Ayı sonuna kadar devam eden bu kampanyayı kaçırmamanızı tavsiye ederim. Çoğu yayın evinde %40'a varan indirim kampanyası var. Yapı Kredi Yayıneviden, Çavdar Tarlasındaki Çocuklar, Ressamlar serisinden, Goya, Dali ve Monet kitaplarını sipariş verdim. Picasso ve Michalengo Tükenmiş:(  Milan Kundera'dan Ölümsüzlük , Kimlik ve Yavaşlık eserlerni ve Ayrıntı Yayınevinden John Fowles Büyücü eserini aldım İdefixin yaptığı büyük bahar indirimi kaçmaz. Onun dışında D&R 3 al 2 öde film kampanyası dahilinde birçok festival filmi indirimli. Benim tercihim No, Bob Marley Nobody Walks den yana oldu D&R film kampanyası geçtiğimiz festivali kaçıranlar için güzel bir fırsat.
Herkese mutlu haftalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder