17 Kasım 2015 Salı

Anne Frank'ın Hatıra Defteri

Geçtiğimiz günlerde uzun zamandır merak edip bir türlü okuyamadığım Anne Frank günlüklerini okudum.Anne Frank’ın  savaşın tüm umutsuzluğu içinde, sığındığı tavan arasında yazdığı günlüğü, bir çocuğun savaşın içinde kendine yarattığı bir Dünyanın sade ve hüzünlü anılarından oluşuyor.
Takvim, 12 Haziran 1942 yılını gösterirken, Anne 14. Yaş gününde aldığı hediye “Günlüğü” anılarıyla doldurur. Bu günlük 14 Yaşında ki Anne’nın gözünden bu yıllara dair yaşanmışlıklardır. Anne bir gün gizlendiği sığınakta dinlediği radyo yayınında bu yıllara dair saklanan tüm günlüklerin kitaplaştırılacağını duyar bunun üzerine anılarını tekrar temize geçirerek saklar.Sığındığı sığınakta güneş görmeden, kendi Dünyasını yaratan, çocukluktan genç kızlığa geçiş bunalımlarını yaşayan bu esnada savaşın gerçekleriye büyümeye çalışan Anne savaşın bitmesine aylar kala bir aile dostlarının ihbarı üzerine basılır. Ablası ve Anne götürüldüğü Getto kampında Tifodan vefat eder aileden bir tek geriye baba, Otto Frank kalır ve Anne Frank’ın  hayalini gerçekleştirerek bu anıları kitaplaştırır ve gelirinide kurulan vakfa aktarılır.
Bir savaş ailesi olan Franklar,  “1929 Büyük Buhran”dan 5 sene sonra  Hollanda’ya yerleşir.  Yahudilerin kendi işlerini kurup  işletmelerinin  yasak olduğu Hitler döneminde ,  baba Otto Frank işlerinin başına yakın bir dostunu geçirir. Temmuz 1942'de işaretlenen Anne Frank ve ailesi daha sonradan dahil olan Van Daan ailesi be dişhekimi Dussel ile birlikte Amsterdam’da bir ofisin gizli bölmesinde 2 yıl boyunca  saklanarak yaşarlar. Anne  günlük hayatını yaşadıklarını çocuk saflığında umut dolu kaleme alır. Kitap ile ilgili okumak isteyenlere saygısızlık yapmamak adına çok birşey söylemek istemiyorum. Ancak Kitabın son sayfasını kapattığınızda,  okuduğunuz tüm hikayeleri ve o dönemde yaşanan çirkinlikleri düşündüğünüzde, bir çocuğun genç kızlığa adım atarken savaşı yorumlaşı masumluğu ve dünyaya hasret kalan gerçeği sizi uzunca bir süre etkisi altına alıyor.  

P.S.Günümüzde Anne ve ailesinin sığındığı o ev müze olarak hizmet veriyor kısacıkta olsa o daracık odada o yıllarda yaşamanın ne olduğunu yaşamanın sizide etkileyeceğinden eminim. Ayrıca, Amsterdam’daki Madam Taussod Müzesinde de  Anne Frank’ın anısına bir balmumu heykeli bulunuyor.
Bu kitap sonrası mini bir görüş: Hiçbir Çocuk masal hikayelerinden başka hiç bir kitaba, yakışmıyor.Anne Frank ile ilgili detaylı bilgi için tıktık 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder