20 Eylül 2016 Salı

Klasik Müziğin Faydaları


Yıllardan beri müzik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Peki, neden müzik dinleme gereği duyarız?

İnsan yavrusunun müziğe eğilimi doğuştan gelmektedir. Çocukların şarkı ve mırıldanmalarını dinleyerek, oyunlarını izleyerek müziğe karşı doğuştan duyarlı olduklarını görebilirsiniz. Mesela, bebekler aile bireylerinin seslerini fark ederken bu seslerin tonlarından, sesin ait olduğu bireyin keyifli ve kızgın olup olmadığını da algılıyor. Biraz büyüdükçe sözcüklerden anlamlar çıkarmaya başlayınca bu duyarlılığımızda törpülenmeye başlıyor.

Klasik müzik elit dünyanın müziği olarak bilinse de bu çok sesli müziği dinlemenin insan psikoloji ve eğitimi üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor. Klasik müzik Batı Avrupa'daki dönüşümlerde kendi içinde evrimleşmiştir. Rönesans ile başlayan bu müzikte barok klasik ve romantik dönemler başlıca dönemleridir. Klasik müziğin önemli özelliği, çok sesli olmasıdır.
Ders çalışırken, işyerimizde ya da araba kullanırken Mozart, Vivaldi, Beethoven, Pachabel, Handel ve Bach gibi bestecilerin müziklerini dinlemenin yararları saymakla bitmiyor. Stresten uzaklaşmak, disiplinli olmak, konsantrasyon artırmak, estetik duygusunu, öğrenme kapasitemizi geliştirmek için klasik müziğin yararlı olduğunu belirten uzmanlar, araştırmaların da klasik müziğin yararlarını gözler önüne serdiğini söylüyor.
Müzik mutfağınızdan  keyifli sesler eksik olmasın. 
The Nutcracker - Ballet, Op.71, Act II: No. 13 - Waltz of the Flowers - Pyotr Ilyich Tchaikovsky 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder