23 Kasım 2013 Cumartesi

Oyun Atölyesinde "Nehir"

Merhaba,
Bu haftasonu çok sevdiğim arkadaşım Nurla birlikte bir tiyatro gösterisindeydik uzun zaman oluyor ki özel tiyatroya gitmeyeli hem fiyatı hemde kaliteli dekoru ve oyuncu kadrosuyla devlet tiyatroları her zaman cazip gelmiş ve tercih etmişimdir. Nur'un daveti üzerinde haftasonu bu oyundaydım.
İşte sizlere oyunla ilgili notlarımdan kısa bir derleme... 
Haluk Bilginer'in yönetiminde Oyun Atölyesi, genç kuşak İngiliz Oyun Yazarı Jez Butterworth'un Yazarın oyunu Nehir oyun broşüründe yazdığına göre 2012 yılında İngiltere'de The Royal Court Theatre'da sahnelenmiş.

Yazar, Nehir'de kadın-erkek ilişkilerine günümüzde gerçek ama kabullenmek istemediğimiz yanını seyirciye sunuyor erkeğin farklı kadınlarla aynı zamanlarda yaşanan ilişkilerin farksızlığı/aynılığı üzerine güncel gerçeği yorumluyor. Yazar, erkek doğasının bencil, doyumsuz, sıradan hallerini çarpıcı bir durumla karşımıza getiriyor.
Bir balıkçı kulübesinde geçen oyunda çocukluğundan beri balık tutarak yaşayan Adam (Haluk Bilginer) kadınlarla ilişkisine onlara balık tutmayı öğreterek başlar. Sonrasında aşk, şarap, şiir, ev işleri, yemek, konularında konuşmalar sıradanlaşan ilişkiler.
Balıkçının hayatına çeşitli zamanlarda farklı kadınlar girmiş ve hepsiyle de aynı başlangıç ve aynı sonucu yaşamış ve yaşamaktadır. Çünkü yaşananlar hep benzerdir.
Oyundaki kadınları Ayça Bingöl ve Canan Ergüder yorumluyor.Nehir'in yönetmenliğini Haluk Bilginer üstleniyor.
Gerçekçi bir dekor tasarımıyla sahnelenen oyunda zaman ve mekan uyumu oyunu farklı ve kaliteli kılıyor oyuncular oyun içinde pişirdikleri balığı afiyetle yemeleri tiyatro oyunu içinde böyle bir gerçekçilik oyunu farklı ve özel kılıyor.
Oyunda Ayça Bingöl, Canan Ergüder ve Haluk Bilginer öyküyü, net ve anlaşılır aktarıyor Üç oyuncuda abartılı olmayan bir gerçekçilik içinde oyunu sergilediler.
Bu güzel oyun, Oyun Atölyesi'nin Moda'daki sahnesinde izlenebilir.Öğrenci/Öğretmen Bilet fiyatı 40TL Yetişkin 50TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder