10 Mart 2014 Pazartesi

İş hayatınızdaki Stresle Nasıl Başa Çıkıyorsunuz?

Klasik bir Beyaz yakalının çalışma ortamını biraz mizahi biraz da tığe alan bir dille yazdığım  Plaza İnsanları yazısına aldığım ciddi tepkiler sonrasında bu konu ile ilgili Ciddi bir yazı yazmaya karar verdim.
Arkadaşım Ceren şu günlerde ” Gün içinde yaşayacaklarımı düşününce her sabah yataktarn kalkmak istemiyorum.  Trafik, toplantılar, alışveriş, yemek, uykusuz bir gece ve yorgun uyanılan başka bir gün. Bunları ne için yapıyorum reting ölçümlerinde A+ plus izleyici kitlesine girmemi sağlayan maaş bordrosu için mi?” diyor ve artık hiç birşeyin onu mutlu edemediğini ekliyor. Asılında bakarsak Ceren çokuluslu bir şirketin Marketing bölümünde iyi bir “title” ve  doygun ücretle çalışıyor. Dışardan çizdiği çerçeveden, Mutsuz olması için bir sebep yok gibi gözüküyor. Ama işin asıl hiç öyle değil ve Ceren gibi birçok beyaz yakalı benzer mutsuzluk içinde olabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre 2008 yılında 16 milyon antidepresan satışı yapılırkan 2012 yılında bu rakam 25 milyona çıkmış bulunuyor. 75 Milyon nufüsa sahip bir ülkede demek oluyor ki;  her üç kişiden biri antidepresan kullanıyor.
Televizyonda haber izlerken içi daralmayan kaç insan var? Hayatımızı idame ettirmek adına 9 saatimizi geçirdiğimiz iş ortamına, dair Uzun saatler boyunca çalışmak, net bir çerçevede belirlenmemiş iş tanımı, gürültü, özel alanınızın azlığı, kötü havalandırma az ışık, sağlıksız imkanlar stres yaratan bir çok faktörde stres seviyemizi artırmakta yeterli.
Çoğu İşveren İşveren çalışma ortamını ileştirmek adına resting room, aktivite odaları oluşturuyor çalışanları hem motive etmek hemde kaynaştırmak amacıyla klüp etkinliklerinde bulunuyor. Ve çalışanlar iş ortamında desarj olması sağlanıyor. Esnek çalışma saatleri, Happy hour aktiviteleri yine çalışan stresini azaltmak amacıyla yapılan aktivetelerden sayılabiliyor. Bunlar tek başına yeterli olup olmaması tartışmalı olsada çalışma ortamını iyileştirmek adına verim artırıcı uygulamalar diyebiliriz.
İş hayatında Stresle başa çıkabilmek adına yapılan anketlerde Çalışanlar  (Secret CV ANKET) verdiği cevaba göre  iş hayatında ki stresle şu şekilde başa çıkıyorlar;
%32 Arkadaş ve Ailesiyle Dertleşerek
%23 Kültürel ve Sosyal Aktivitelerle
%12 İş yerini değiştirerek
Ve %21 kısmı İse başa çıkamıyor.
Peki Sizler İş hayatınızdaki Stresle nasıl Başa çıkıyorsunuz? Sevgiler Esra T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder