10 Aralık 2013 Salı

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ


İnsan Hakları Evrensel Bildirisi
 10 Aralık  1948'de, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 30 maddelik bildiridir. Bugün Sahip olduğumuz özgürlük haklarımınızın temeli niteliğindedir. İnsan Hakları adına imzalanmış ilk belge diyemeyiz fakat yakın tarihimizde geçerliliğini koruyan  belgedir.
13 Yuzyıl öncesinde Devletler baskıya dayanan bir anlayışla “monarşiyle” yönetilmekteydi. Bu anlayışa son vermek amacıyla 1215 yılında İngiltere Kralı'na kabul ettirilen bildiri olan Magna Carta, insan hakları kavramının ilk belgesi sayılır. Magna Carta belgesi;  kralın vergileme yetkilerinin sınırlandırılmasıdır. o dönemin hükümdarları vergileme konusunda istedikleri gibi davranıyor, halka söz hakkı bırakmıyorlardı. Kralların otoriter güçleri Magna Carta ile sınırlandırılmıştır. Magna Carta bir demokrasi sözleşmesi değildir.Ancak demokrasiye giden uzun yolun önünü açmıştır. İnsan hakları konusunda yayımlanan bir diğer önemli bildiri ise, Amerika'da yayımlanan Bağımsızlık Bildirgesi'dir. Bağımsızlık Bildirgesi  13 Amerikan kolonisinin Büyük Britanya krallığından ayrılarak bağımsızlıklarını ilan ettikleri belgedir.  
Amerikalılar Bu özgürlüğe Çay partisiyle ulaştılar. 
Amerika'daki kolonistlerin Büyük Britanya'dan gelen yüksek vergili çayı ve Büyük Britanya'yı protesto etmek için 16 Aralık 1773 yılında Boston Limanı'nda kızılderili kılığına girerek denize dökerler.  Sembolik nitelikli bu eylem Amerikan bağımsızlık savaşının kıvılcımı olmuyştur. 3 yıl süren bağımsızlık savaşından sonra 4 Temmuz 1776 yılında Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi yayınlanmış. Bugün Özgür Amerikanın temelleri oluşmuştur.
Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik gibi kavramlar, 1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi'nden sonra yayımlanan "İnsan Hakları Bildirisi"nde gerçek yerini almıştır.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. Böylece  İnsan Hakları Evrensel Bildirisi 10 Aralık  1948'de, Birleşmiş Milletler tarafından Paris’te kabul edilip, son şeklini almış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder